Tineke van den Berg

 

Tineke van den Berg is samen met Rob Kuijpers eigenaar van Kuijpers & van den Berg.

Tineke werkt vanaf 1993 als orthopedagoog en psycholoog kind & jeugd. Zij is mede-oprichter van PRO, leren & gedrag en bouwde deze praktijk samen met anderen op. Zij heeft daarbij ruime ervaring gekregen op het gebied van diagnostiek en behandeling van leer-en gedragsproblemen. Het begeleiden van ouders bij het opvoeden, is steeds een belangrijk onderdeel geweest van haar werk.

Vanaf 2003 begeleidt zij meer kinderen en ouders met vragen rondom de scheiding. In samenwerking met Gerda Wilbrink ontwikkelde zij !JES het brugproject (8-12 jaar). Dit is een groepstraining voor kinderen en ouders. In 2011 werd dit doorontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) Lees meer. Op dit moment wordt vanuit dezelfde visie een groepsprogramma ontwikkeld, genaamd !JES jongeren & hun ouders (12+).

In 2013 start Tineke !JES jij en scheiden en richt zij zich volledig op de begeleiding van kinderen en ouders met vragen op het gebied van scheiding. Zij neemt voor kinderen steeds de positie in van “advocaat voor het kind”. Tegelijkertijd toont zij deskundige betrokkenheid bij het proces van ouders.

Haar kennis en ervaring zet zij in voor scholing en deskundigheid bevordering voor professionals. Zij leidt in Nederland professionals op als trainer voor !JES het brugproject. Ook verzorgt zij het lesblok Ouderschap na Scheiden aan de Post Academische opleiding tot Orthopedagoog Generalist in Groningen. Daarnaast geeft zij coaching aan Familierechters in verband met de gesprekken die zij voeren met jongeren.

Tineke werkt vanuit de overtuiging dat alle ouders en kinderen na scheiden informatie nodig hebben om goede keuzes te kunnen maken in periode van scheiding. Dit versterkt haar drive om professionals op te leiden, zodat straks alle ouders en kinderen over die informatie beschikken.

In het vrijwillig kader is Tineke betrokken bij de landelijke werkgroep ter bevordering van ondersteuning aan kinderen van gescheiden ouders. In Zwolle denkt zij mee in de expertisegroep Kind & Scheiding Overijssel. Hier wordt o.a. gewerkt aan de versterking van de positie van het kind bij het opstellen van het ouderschapsplan.